Postni se

Když se Vám začne dařit, je dobré se o to podělit s ostatními … jsem rád, že jsem se mohl stát ambasadorem sbírky diakonie církve Českobratrské ….

Pavel

Postní kuchařka

Naši předkové se pravidelně dvakrát ročně postili. 40 dnů před Velikonoci a v době adventu Do dnešních dnů nám z adventního půstu zbyla hlavně pověst o zlatém prasátku, které uvidíte, když nebudete na Štědrý den jíst maso. Je těžké odolat přebytku a konzumnímu stylu, který nás obklopuje. Část lidí však i dnes zkouší nějakou formu půstu do svého života zařadit, protože objevili jeho báječné účinky na tělo i psychiku.

Postní kuchařka Pavla Drdela ukazuje, že to nemusí znamenat ochuzení se o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření. Navzdory používání lokálních a sezónních potravin představuje pestré pokrmy ze zeleniny, luštěnin a občasného mléka nebo vajec.

Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Kromě zimních jídel ale kniha obsahuje i dalších téměř 20 receptů z jarních, letních a podzimních surovin, a tak ukazuje, že s obohacením jídelníčku o bezmasé pokrmy můžeme začít v jakýkoli den v roce.

Kniha originálních postních receptů o 200 stranách v pevné vazbě s krásnými barevnými fotografiemi, které fotil sám autor.

CO V KNIZE NAJDETE

  • Více než 80 receptů na moderní chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty
  • 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje
  • 5 tradičních postních receptů
  • Text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké
  • Povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové, autorky zásadních knih o zdravé výživě
  • Text o tradicích, které se vážou k postním nedělím, z knihy Tradinář Martiny Boledovičové a Moniky Kindlové

Pavel Drdel: Postní kuchařka: Od kořene po nať

Smart Press 2022
ISBN: 978-80-88244-25-7
kniha na Databazeknih.cz

Kde knihu koupit?

Zakoupíte v běžných knihkupectvích nebo online např. na Kosmas.cz, Luxor.cz, KnihyDobrovsky.cz a jinde

Více o projektu

Pavel Drdel, ambasador sbírky Post(n)i se a šéfkuchař restaurace Sůl a řepa ve Strakonicích, odkud i sám pochází. Ve své restauraci spolupracuje s malými farmáři a místními dodavateli, propojuje české a zahraniční postupy a vaří lokální jídla plná chuti. Základ jeho kuchyně tak nezačíná u plotny, ale u lokálních farmářů na poli. O to více si váží každé suroviny a snaží se jí zpracovat beze zbytku. Nakládá, suší, fermentuje. Patří k zakládajícím členům jihočeského spolku čtyř restaurací Jíme jih.

Nakladatelství Smart Press, které je na českém trhu již od roku 2005 a zaměřuje se na vydávání originálníchčeských kuchařek, osvětové literatury, knih o zahradničení a zdravém životním stylu nadšených autorů. Knihy z produkce Smart Press, představují na českém trhu vždy neotřelá témata v jedinečném zpracování – moderní grafické úpravě, s profesionálními fotografiemi a nápaditými ilustracemi.

Na co vybrané peníze použijeme?

Vybrané peníze jsme použli na částečné pokrytí nákladů spojených s vydáním knihy. Chceme představit netradiční kuchařku plnou postních receptů na celý rok, které jsou postavené na sezónních surovinách a zohledňují udržitelnost a lokálnost produktů. To odráží i samotný podtitul knihy – od kořene po nať, který představuje snahu využít produkt v jeho celosti, nic nevyhodit.

Zároveň ale kniha nese i myšlenku dárcovství a pomoci tam, kde je třeba, kterou autor sdílí s Postní sbírkou. Část výtěžku z prodeje proto putovala do komunitního centra Tahaddi Lebanon na podporu vzdělávání velmi chudých libanonských dětí a dětí, jejichž rodiče utekli před válkou ze Sýrie.

Z knih prodaných v předprodeji šlo do Postní sbírky 50 % z ceny každého kusu. Po ukončení předprodeje knihy na Doniu jde z každé knihy prodané v běžném prodeji a distribuci do Postní sbírky autorský honorář, kterého se autor vzdává ve prospěch sbírky.

https://www.donio.cz/postni-kucharka